Žodynas
Arbūzas
Arbūzas (lot. Citrullus) - moliūginių (Cucurbitaceae) šeimos augalų gentis. Rusiškas pavadinimas kilo iš iranų kalbos žodžio charbiuza, reiškiančio melioną arba didelį agurką.
Vienmetis augalas 2-3 ir daugiau metrų ilgio šlaužiančiu, išsišakojusiu stiebu. Vaisius - labai didelė, rutuliška netikra uoga, lygiu paviršiumi. Vaisiau žievė 0,5-1,5 cm stirio, minkštimas rožinis arba raudonas, labai sultingas, saldus. Kai kurių rūšių minkštimas baltas arba balsvai geltonas.
Kilmė
Arbūzas yra kilęs iš Pietų Afrikos. Kalachario pusdykumėje iki šiol auga savaime.
Žydai ir arabai augino arbūzą dar 1500 m. pr. m. e. Vakarų Europoje jis atsirado tik XI-XII a. kryžiuočių riterių dėka.
Auginamas pietiniuose šalies rajonuose, nors dabar yra įvairių arbūzų veislių, pritaikytų auginti karštame Azijos klimate, pietiniuose ir pietrytiniuose Europos dalies regionuose, Tolimuosiuose Rytuose.
Prinokusio arbūzo požymiai
* dydis - kuo didesnis arbūzas, tuo labiau subrendęs ir geriau prinokęs;
* žievė - prinokusio arbūzo žievė lanksti ir tvirta, nepatižusi;
* kotelis - sudžiūvęs, nors šis požymis nėra tikslus, kadangi kotelis gali sudžiūti ir dėl per ilgo laikymo;
* lytis - moteriškos lyties arbūzai saldesni už vyriškos; lytį atpažinti galima iš apačioje esančios dėmės, kurioje susiformavęs žiedas (jei dėmė didelė - tai vaisius moteriškos lyties);
* spalva - prinokusios vaisiaus juostelės ryškios, neprinokusio - blankios; blankumą taip pat sąlygoja trąšos nitratai;
* minkštimas - priklauso nuo veislės ir gali būti ne tik raudonas, bet ir rožinis ar gelsvas;
* dėmė - vieta, ant kurios arbūzas gulėje lysvėje, turi būti geltonos arba oranžinės spalvos (neprinokusio - baltos);
* garsas - kumščiu pabeldus į prinokusį arbūzą, pasigirsta skambus garsas, o pusžalio - duslus.
Arbūzų genčiai priklauso Tikrasis arbūzas (Citrullus vulgaris).
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kepamos sultys - Kad iš kepamų obuolių ir kriaušių neištekėtų sultys, prieš kepdami 1 -2 minutėms panardinkite į karštą vandenį. ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Eina mažas berniukas, ir liūdnai dainuoja:
- Svetimos lūpos tavę glamonėja...
O toks suaugęs vaikinas jo klausia:
- Mergina paliko???
O mažas berniukas atsako:
- Ne. ČiupaČiupsa pamečiau...