Žodynas
Likeris
Likeriai - labai plati grupė alkoholinių gėrimų, gaunamų, maišant spiritinius gėrimus su įvairiais sirupais, trauktinėmis, vynais, sultimis ir pan. Pirmieji likeriai buvo pradėti kurti dar XII-XIII amžiuose, iškarto po alkoholio distiliacijos išradimo. Likeriai itin išpopuliarėjo XIX amžiuje, atsiradus pigioms spirito gamybos technologijoms. Likerių stiprumas būna labai įvairus: nuo 18 iki 80% etilo alkoholio. Skoniui pagerinti į likerius pilama cukraus sirupo, tirštumui (konsistencijai) išlaikyti - krakmolo sirupo. Kai kurie likeriai, kaip ir trauktinės, gali būti išlaikomi iki kelerių metų, kad įgytų geresnį skonį. Tiesa, dėl didelio kiekio cukraus, išlaikymas paprastai daromas stikliniuose ar metaliniuose induose, o ne statinėse.
Kai kurios žinomesnės likerių rūšys:
* Advokaat (Advocat) - 15-18% stiprumo iš Olandijos kilęs kiaušinių trynių likeris.
* Alasch (Alasch Kuemmel) - iš Latvijos kilęs kmynų likeris.
* Amaretto - 25-28% stiprumo iš Italijos kilęs migdolų likeris.
* Barenfang - ~25% stiprumo, iš Vokietijos kilęs medaus likeris.
* Benediktinas - ~40% stiprumo 1510 metais Prancūzijos vienuolių sukurtas likeris.
* Cacao-Choix - 25-35% stiprumo įvairiose šalyse gaminamas kakavos likeris.
* Chartreuse - 43% stiprumo nuo 1737 Prancūzijos vienuolių gaminamas likeris.
* Cointreau - 40% stiprumo nuo 1885 Prancūzijoje gaminamas apelsininis likeris.
* Curaçao - iš Karibų salų kilęs apelsininis likeris.
* Drambuie - nuo 1745 gaminamas tradicinis škotiškas medaus ir žolelių likeris.
* Frangeliko - nuo XVIII a. gaminamas Itališkas riešutų likeris.
* Galliano - nuo XIX a. pabaigos gaminamas Itališkas žolelių likeris.
* Get 27 - nuo 1776 Prancūzijoje gaminamas mėtų likeris.
* Goldwasser - 30-38% stiprumo Vokietijoje gaminamas žolelių likeris.
* Grand Marnier - 40% stiprumo, nuo 1880 Prancūzijoje gaminamas apelsininis likeris.
* Grietinėlės likeris (Airiškas kremas) - 18-25% stiprumo grietinėlės likeris, kilęs iš Airijos.
* Irish Mist - 35% stiprumo Airiškas medaus likeris.
* Krupnikas - lietuviškas medaus likeris.
* Liqueur 43 - tradicinis Ispanijos likeris.
* Marasquin - Itališkas laukinių vyšnių likeris.
* Marie Brizard - grupė tradicinių, nuo 1755 gaminamų prancūziškų likerių.
* Qenepy - Šveicariškas alpinių pelynų likeris.
* Sambuca - 40% stiprumo likeris, gaminamas Italijoje iš sambukos uogų.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kad geriau atsidarytų stiklainiai - Pastovėjusius konservų stiklainius su užsukamais dangteliais lengviau atidarysite jei prieš tai pašildysite. Taip pat pamėginkite užkišti šaukšto galiuką už dangtelio krašto ir šiek tiek atplėšti nuo stiklainio. Taip pateks oro, dangtelis ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Vieną kartą susitiko latvis ir žemaitis. Žemaitis klausia kaip latviškai medis. “Koks.” “Bet koks ąžuolas, pušis, bet koks…” “Koks.” Aš tau sakau, bet koks.” Susinervavęs latvis davė žodynėlį nueina žemaitis namo atsiverčia, o ten parašyta: lietuviškai medis, latviškai koks.