Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Žodynas


Kiaušiniai


Kiaušinis - žmogaus ir daugialąsčių gyvūnų moteriškoji lytinė ląstelė, iš kurios po apvaisinimo vystosi gemalas.

Paukščių kiaušinio vidinę dalį sudaro trynys, kurio paviršiuje yra gemalinis diskas (čia yra paukščio gemalo ankstyvoji vystymosi stadija). Trynį dengia labai plona plėvelė, o jį skystame baltyme laiko du susisukę tvirti baltymo saiteliai - vytuliai. Polukštinė plėvelė, dengianti baltymą, bukajame kiaušinio gale prasiskiria ir sudaro nedidelę oro ertmę. Kiaušinį dengia kalkinis lukštas, kuriame yra smulkių porų, pro kurias į kiaušinio vidų patenka oro ir išeina gemalo gyvybinės veiklos dujiniai produktai. Iš viršaus lukštas aptrauktas plona plėvele, apsaugančia kiaušinį nuo mikroorganizmų.

Vištos kiaušinio maistinės savybės

Įdomūs faktai:

    * cheminė paties kiaušinio sudėtis nėra susijusi su jo lukšto spalva;
    * juo didesnis kiaušinis, tuo senesnė višta jį padėjo;
    * jaunos vištos kiaušinyje yra daugiau baltymų;
    * senos vištos kiaušinyje yra mažiau cholesterolio.


Paukščio kiaušinio sandara:
1. Kevalas
2. Išorinė pokevalinė plėvelė
3. Vidinė pokevalinė plėvelė
4. Vytulas
5. Skystas baltymas
6. Tirštas baltymas
7. Trynio dangalas
8. Trynys
9. Gemalinis diskas
10. Trynys su koncentriškai išsidėsčiusiu geltonuoju sluoksniu
11. Trynys su koncentriškai išsidėsčiusiu baltuoju sluoksniu
12. Trynio plėvė
13. Vytulas
14. Oro kamera
15. Lukšto plėvelė

Kiaušinis – vertingas produktas. Kiaušiniuose yra net 12 vertingų vitaminų, gausu vitamino A, E, o vitamino D kiekiu kiaušinius pranoksta tik žuvų taukai.

Kiaušiniuose esančių mineralinių medžiagų santykis – pats geriausias. Juose yra fosforo, geležies, jodo, seleno, mangano, vario, kobalto.

Tinkamai paruošti kiaušiniai – lengvai virškinamas maisto produktas, pasisavinamas 97 proc., todėl žarnyne nesikaupia šlakai. Vienas vidutinis kiaušinis turi 87 kcal.

Rekomendacijos vartotojams:

  • Svarbu vartoti šviežius kiaušinius. Jų šviežumą galima patikrinti sudėjus į sūdytą šaltą vandenį -švieži kiaušiniai kaip mat pasineria į dugną, seni – neskęsta.
  • Prieš vartojimą kiaušinius būtina nuplauti šiltu vandeniu su kempinėle, kad nesusirgtumėte salmonelioze (salmonelioze susergama patekus į organizmą salmonelėms, kurios gali būti ant kiaušinio lukšto). Kiaušinio vidus, jei lukštas nepažeistas, niekada nebūna užkrėstas salmonelėmis.
  • Skilusius kiaušinius būtina kepti, virti ar kitaip termiškai apdoroti.
    Kiaušiniai išverda minkšti per 3-4 min., pusiau kieti – per 5 min., kieti – per 8- 10 min. Kad kiaušiniai virdami nesutrūktų, prieš verdant palaikykite juos kambario temperatūroje.

Nepamirškite, kad nuosaikumas – vienas iš sveikos mitybos principų.

Visi žino, kad kiaušinį sudaro trys aiškiai išskiriamos dalys, tačiau kas jose slypi.

  • Lukštas, sudarantis 11% kiaušinio svorio, turi kalcio ir magnio karbonatų bei organinių medžiagų.
  • Baltymas, kuris sudaro didžiausią vištos kiaušinio dalį (59 proc.), turtingas baltymų, mineralinių medžiagų, nedaug  B grupės vitaminų, riebalų.
  • Trynys – vertingiausia kiaušinio dalis, sudaranti 30 proc. kiaušinio masės. Jame yra baltymų su beveik visomis svarbiausiomis amino rūgštimis. Suvalgęs vieną kiaušinį, suaugęs žmogus svarbiausių amino rūgščių gauna nuo 40 iki 65 proc. Todėl kiaušiniai puikiai gali pakeisti mėsą, žuvį. Vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos, 200 g pieno. Trynyje yra ir nemažai riebalų – fosfolipidų, ypač lecitino, cholino ir cholesterolio. Dėl pastarojo kiaušiniai ilgą laiką buvo vertinami nepalankiai. Tačiau, naujausiais mokslinių tyrimų duomenimis, kiaušiniai neturi didelės įtakos cholesterolio padidėjimui, nes daugumą virto kiaušinio trynyje esančio cholesterolio kepenys sunaudoja gamindamos tulžį ir naujas ląsteles. Be to, trynyje esantis lecitinas saugo nuo aterosklerozės, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. O cholinas – labai svarbi veiklioji medžiaga, naudinga nervų ląstelėms.


Šaltinis: wikipedia.org, vet.lt
Nuotrauka: wikipedia.org

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Juozapas, Vilys, Vilė, Juozas.

Pasveikink!

Anekdotas

Eina Raudonkepuraitė mišku, švilpauja, krepšelį neša... Staiga iš krūmų iššoka baltasis kiškutis... visas šūdinas, mėšlinas.
- Kas tau, kiškuti? - Paklausė Raudonkepuraitė ir nesulaukisi atsakymo puolė valyti su nosinaite. Staiga iš krūmų stenantis vilko balsas:
- Raudonkepuraite, dar nosinaičių turi?
- Ne, neturiu, - drebančiu balsu atsako Raudonkepuraitė.
- Na tai, žvairį, grįžk čia aš dar nebaigiau.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą