Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Žodynas


Žirnis


Sėjamasis žirnis (Pisum sativum) - pupinių šeimos žirnių (Pisum) genties augalas.
Vienmetis žolinis augalas. Lapai poromis priešiškai plunksniški su kiaušiniškais lapeliais ir ūseliais, kuriais kabinasi prie atramos. Vaisius - ankštis, kurioje yra apvalios ar netaisyklingos žalsvai geltonos, rausvai gelsvos ar žalios sėklos.

Kilmė

Žirnis labai senas kultūrinis augalas. Mažojoje Azijoje jis buvo auginamas akmens ir žalvario amžiuose. Sėklų rasta prie Alpių esančių sričių poliniuose statiniuose. Žirniai buvo vienas svarbiausių senovės graikų ir romėnų, ypač liaudies, maistinių augalų. Centrinėje Europoje jie paplito vėlai - VIII - X a. ir buvo auginami grūdams. XVIII a. žirnius maistui jau plačiai vartojo Prancūzijoje ir Anglijoje.
Šis augalas kažkada buvo svarbus genetinių tyrimų objektas, jame atrasti Mendelio dėsniai. Šiuo metu žirnis yra modelinis augalas chloroplastų importo sistemoms tirti.

Sudėtis

Žirniuose baltymų daugiau nei kitose daržovėse ir nemažiau negu mėsoje. Žirnių baltymus sudaro labai svarbios aminorūgštys (cistinas, lizinas, triptofanas, argininas, metioninas), kurias sintetina tik augalai. Jos gyvybiškai svarbios tiek žmonėms, tiek gyvuliams.
Grūduose yra cukraus, 122 mg% fosforo, krakmolo, 285 mg% kalio druskų, riebalų, vitaminų A, B1, B2, C.
Žalieji žirneliai yra 1,5-2 kartus kaloringesni už kitas daržoves ir bulves. Juose iki 20% baltymų, karotino, ląstelienos, 25 mg% vitaminų B, C.

Pritaikymas

Po derliaus nuėmimo antžeminė žirnių dalis gali būti šeriama gyvuliams žalia ar iš jos gaminamas silosas, o iš grūdų koncentruotieji pašarai.

Mityba

Žalieji žirneliai dažnai vartojami dietinei mitybai.
Subrendę žirniai valgomi virti. Iš virtų žirnių gaminami konservai. Galima dėti į miltus, kepant kvietinę duoną.
Nesubrendusios žalios sėklos - žalieji žirneliai - valgomi švieži, džiovinti ir konservuoti.

Vaistinės augalo savybės

Žirnių virkščių ir sėklų nuoviru, kaip šlapimą varančia priemone, gydoma inkstų akmenligė.
Iš jų miltų dedami kompresai pūliniams minkštinti.

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Juozapas, Vilys, Vilė, Juozas.

Pasveikink!

Anekdotas

Pirma scena:
Bėga lapė per mišką, mato - zuikis sedi ant kelmelio ir kažką rašo:
- Ką čia varai?
- Disertaciją.
- Kokia tema?
- Apie tai, kaip zuikiai lapes ėda.
- Kur gi tu taip matei?
- Einam, kai ką parodysiu...
Po kurio laiko zuikis sedi ant to pačio kelmelio ir kažką rašo...

Antra scena:
Lapnoja meška per mišką, žiūri - zuikis sedi ant kelmelio ir kažką rašo:
- Ką čia peckioji?
- Disertaciją.
- Kokia tema?
- Apie tai, kaip zuikiai meškas ėda.
- Tu ką, išprotėjai?
- Einam, kai ką parodysiu...
Po kurio laiko zuikis sedi ant to pačio kelmelio ir kažką rašo...

Paskutinė scena:
Ola, pilna, lapių, meškų, vilkų kaulų. Per vidurį guli begraužiantis kaulą, storas, didelis liūtas.
Moralė:
Svarbu ne disertacijos tema,
Svarbu tai, kas tavo vadovas !

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą