Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Žodynas


Vermutas


Tai gėrimas, pagamintas iš spirituoto baltojo vynuogių vyno su tam tikrų žolelių (kalendrų, šventagaršvių, vilkdalgių, gencijonų, pelyno) antpilais, kartais pridedant cukraus ir kitų aromatinių medžiagų ar prieskonių (karčiojo apelsino žievelės, cinamono, gvazdikėlių, muskato riešuto, kardamono). Daugelis klaidingai mano, jog vermuto sudėtyje būtinai turi būti pelyno, tačiau svarbiausias vermuto komponentas – baltasis vynas. Raudonasis vermutas gaunamas į baltajį vyną pridėjus karamelės.
Pavadinimas kilo iš vokiško žodžio „Wermut“ arba iš anglosaksų „wermod“ (pelynas). Romėnų laikais pelyno antpilus naudodavo žarnyno ligoms gydyti. Dėl jo kartumo antpilą paskanindavo cukrumi bei prieskoniais. 1700 m. viduryje šiaurės Italijoje juos vartojo kaip aperityvus, o 1786 m. pirmą kartą pradėti pardavinėti vermuto pavadinimu. Po keturiolikos metų Prancūzijoje buvo sukurtas sausas prancūziškas vermutas, pagamintas iš baltojo vyno bei pelyno ir levandų antpilo.

Vermutas skirstomas į dvi dideles grupes: itališkąjį vermutą ir prancūziškąjį. Nors tiek sausame prancūziškame, tiek saldžiame itališkame vermute yra pelyno – tai du labai skirtingi gėrimai.

* Itališki vermutai gaminami Turino miesto apylinkėse. Pasižymi šiek tiek kartoku prieskonių bei karamelės skoniu bei spalvos kitimu nuo raudonos iki auksinės.
* Originalus prancūziškas vermutas gaminamus iš sausų baltųjų vynų. Būdingas labai sausas ar sausas skonis bei auksinė spalva.

Paprastai vermutas būna 15–18% alkoholio (sausas stipresnis nei saldus) ir yra gaminamas tik iš baltojo vyno ar jų mišinio, kuris po to yra stipriai aromatizuojamas, todėl dažniausiai naudojami ne pačios aukščiausios kokybės vynai, tačiau būtent jie bei žolėlės ir jų antpilai nulemia vermuto kokybę.
Kartais baltieji vynai dar kurį laiką laikomi didelėse ąžuolinėse statinėse, o vėliau pridedama žolelių ekstrakto, gauto maceracijos ar distiliacijos būdu.

Vermutas geriamas grynas arba naudojamas kaip kokteilių sudėtinė dalis. Saldus vermutas – vienas iš populiariausių aperityvų Europoje, dažniausiai vartojamas kambario temperatūros, grynas arba maišomi kokteiliai su romu ar viskiu. Sausą vermutą rekomenduojama maišyti su spiritiniais gėrimais, ypač džinu ir degtine. Vermutas nėra stalo gėrimas, labiau tinka gerti stovint didelių susibūrimų ar vakarėlių metu.


Šaltinis: bennet.lt

Prisijungimas

Rėmėjai

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Felicita, Klemensas, Kolumbanas, Doviltas, Liubartė, Adelė, Kolumbas, Orestas.

Pasveikink!

Anekdotas

“Ar kas nors negerai?” - po patikrinimo gydytojo išsigandusi klausia apkūni ponia. - “Ne, ne, - atsako gydytojas ir taktiškai priduria, - tik vienas mažmožis. Tiek sverdama turėtumėte būti 2,8 metro ūgio”.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą