Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Žodynas


Sušis


Sušis yra japonų nacionalinis patiekalas, tam tikru būdu patiekta žalia žuvis. Nors sušis kilo iš Japonijos, jį patiekiančių restoranų yra visame pasaulyje.

Suši yra gaminamas iš ryžių, jūros produktų (rečiau - daržovių, kiaušinių) ir krieno wasabi. Ryžiai turi būti šiek tiek lipnūs, ir kol karšti jie maišomi su ryžių actu ir šiek tiek druskos, o tada kaip galima greičiau atvėsinami. Jūros produktai naudojami labai švieži, ir dažniausiai termiškai neapdoroti (žali). Kai kuriais atvejais naudojami ir kepti ar virti produktai (ungurys, krevetės, kiaušinis). Pagal formą suši gali būti skirstoma į:

    * Nigirizushi - sezamo aliejumi ištepta ranka iš šiltų ryžių daromas nedidelis rutuliukas, šiek tiek suplojamas, dedamas wasabi, o ant viršaus klojamas produktas. Priklausomai nuo produkto, ant viršaus gali būti dedamas imbieras, aprišama svogūno laišku, pilamas padažas.
    * Makizushi - ant ištiesto specialaus kilimėlio klojamas jūržolių nori lakštas, išdėstomi ryžiai, dedama eilutė produkto, aptepama wasabi ir suvyniojama. Tada gauta "dešrelė" supjaustoma.
    * Temakizushi - visi darosi patys. Imamas nedidelis lakštas nori, ant jo dedamasi ryžių, produkto, krienų, susisukama į tūtelę ir, kol nori nesuminkštėjo, valgoma.
    * Chirashizushi - į dubenėlį dedami paruošti ryžiai, patepama krienais, o ant viršaus gražiai išdėstomi produktai. Valgoma lazdelėmis. Ši sušio rūšis labai populiari per hinamatsuri šventę (žr. Japonijos šventės).

Suši atsirado Edo miestiečių tarpe ir savo laiku buvo labai prasčiokiškas patiekalas. Jį valgė paprasti žmonės, ir dažniausiai jis buvo imamas rankomis. Suši vis labiau įsigalint įvairiuose sluoksniuose, jis pradėtas valgyti lazdelėmis, susiformavo suši kultūra.

Nors Vakarų restoranuose daugiau paplitę suši rinkiniai, tikrasis suši turi būti gaminamas prie kliento akių. Suši meistras ne tik gamina, bet ir turi mokėti gražiai papasakoti apie kiekvieną gabaliuką, kurį gavęs klientas suvalgo ir pasako savo nuomonę. Labai svarbu, kad produktų rūšių būtų kuo daugiau. Labiausiai paplitę yra tekka-zushi su tunu, toro-zushi su tuno minkštąja dalimi, kappa-zushi su agurku (pastarasis dažniausiai valgomas paskutinis, ir klientui paprašius kappazushi, reiškia, kad jis ruošiasi išeiti). Kai kurios rūšys, pvz., su jūros ežiu (uni-zushi) yra labai vertinamos ir brangios.

Prie suši patiekiamas sojų padažas ir marinuotas imbieras. Pastarasis reikalingas užkąsti tarp atskirų gabalėlių (kad nesusipjautų skoniai).

Prisijungimas

Rėmėjai

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Feliksas, Jovydas, Vaidvilė, Laimis.

Pasveikink!

Anekdotas

Šeimyniniame lytiniame gyvenime geriausia yra misionieriaus poza: žmona atsipalaidavusi guli ant lovos, o pats esi Taityje, atseit, misionierius.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą