Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Žodynas


Priedai


Maisto priedai – medžiagos, kurios nėra naudojamos kaip atskiri maisto produktai ir tipinės maisto produktų sudedamosios dalys bei kurios įdėtos į maisto produktus technologiniais tikslais (gamybos, pakavimo, gabenimo ar laikymo tampa tokių maisto produktų sudėtine dalimi.
Šiuo metu Lietuvoje žinoma daugiau kaip tūkstantis maisto priedų pavadinimų. Nors valgomoji druska, kepimo milteliai, vanilė, citrinos rūgštis, krakmolas naudojami kasdieniniam maistui ruošti, tačiau dažnas vartotojas net nežino, kad tai taip pat maisto priedai.

Kodėl vartojami maisto priedai?
Kodėl šiandien jų vis daugiau mūsų maiste? 
Kodėl vartotojai vengia produktų su maisto priedais, o gamintojai noriai juos naudoja?

Pagal Pasaulinės sveikatos Organizacijos (PSO) ir Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) reikalavimus, vartotojas turi gauti visą informaciją apie maisto produktą, jo cheminę sudėtį, komponentus, jų svarbą ir kiekį.
Vis platesnis maisto priedų taikymas gamybai verčia visuomenės sveikatos ir kitas organizacijas susimąstyti dėl tam tikrų medžiagų naudojimo maisto pramonėje tikslingumo.
Klausimus, susijusius su maisto priedais, sprendžia jungtinis FAO ir PSO organizacijų ekspertų maisto klausimais komitetas (JECFA) ir Maisto Kodekso (Codex Alimentarius) komisija, į kurią 1991 m. įstojo Lietuva. Reikėtų paminėti, kad Maisto Kodekso komisija – jungtinė FAO ir PSO organizacija, kurianti pasaulinius ir, jeigu reikia, regioninius maisto standartus, kurių tikslas yra apsaugoti vartotojų sveikatą ir paremti tarptautinę prekybą. Į Maisto Kodekso komisijos struktūrą įeina Maisto priedų ir teršalų kodekso komisija (CCFAC).
1989 m. CCFAC suformulavo maisto priedų apibrėžimą, kurio lietuviškas atitikmuo pateiktas Lietuvos higienos normoje HN 53 – 2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“( Žin., 2004, Nr.45-1491).

Maisto priedų naudojimas maisto produktuose turi būti nekenksmingas vartotojų sveikatai. Draudžiama maisto priedais paslėpti nekokybiškas žaliavas ar gatavą produktą.

Daugelis pasaulio šalių maisto priedų naudojimą reglamentuoja leidžiamų naudoti maisto priedų sąrašuose. Sudarant tokius sąrašus Europos valstybėse remiamasi Europos Sąjungos direktyvomis. Pagal patvirtintą maisto priedų klasifikaciją, priedai skirstomi į keturias kategorijas: dažikliai, dirbtiniai saldikliai, antioksidantai ir konservantai, kiti maisto priedai. Į pastarųjų grupę įeina labai daug sintetinių ir natūralių medžiagų, atliekančių įvairias funkcijas. Lietuvoje leidžiamų naudoti maisto priedų sąraše yra 29 grupės. Tai antioksidantai, aromato ar skonio sustiprinimo medžiagos, emulsikliai, fermentai, konservantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos ir kt.

Prisijungimas

Rėmėjai

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Laimonas, Laimona, Klara, Radė.

Pasveikink!

Anekdotas

Mokslo metų pabaigoje mokytoja klausia mokinių:
- Kaip panešti du arbūzus?
Petriukas tiesia ranką, labai jau nori atsakyti.
Mokytoja:
- Petriuk, apsieisi, nereikia gadinti mokslo metų pabaigos. Maryte, prašau, pasakyk.
Marytė:
- Reikia paimti vieną arbūzą į vieną ranką, o kitą arbūzą - į kitą ranką.
- Gerai, Maryte. O gal kas žino kaip panešti tris arbūzus?
Vėlgi Petriukas tiesia ranką, netryvoja. Tačiau mokytoja, žinodama kuo tai gali baigtis, leido atsakyti Jonukui. O šis:
- Aš vieną paimčiau į vieną ranką, kitą paimčiau į kitą ranką, o trečią pasmeigčiau ant savo vyriško pasididžiavimo.
Mokytoja beveik alpdama didžiulėmis akimis laksto tarp Petriuko ir Joniuko - juk ne iš klasės pirmūno tokių dalykų reikėtų tikėtis, todėl nusprendė, jog visa tai per Petriuko pamokymus ir liepė šiam pasiaiškinti. O jis:
- O aš tai paneščiau penkis arbūzus - vieną vienoje rankoje, vieną kitoje rankoje, o ant vyriško pasididžiavimo pasodinčiau Joniuką.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą