Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Straipsniai


Arbūzai - prabėgančios vasaros atgaiva

2007-09-18 17:35:34

Receptai

Senovės Rusijoje (ten arbūzų ragauta daug anksčiau nei Lietuvoje, jie šią uogą žinojo jau IX a.) kurį laiką bažnyčia draudė valgyti šviežius arbūzus – juos buvo būtina apvirti arba pasūdyti. Visa laimė, gyvename kitoje vietoje ir kitais laikais, taigi galime mėgautis saldžia arbūzo gaiva.
90 proc. arbūzo sudaro vanduo, organizmas jį lengvai pasisavina, taip išsivalo šlakai ir toksinai. Arbūzo minkštime gausu magnio, kalio, kalcio, fosforo, geležies bei organizmui vertingo cukraus – gliukozės, fruktozės, sacharozės.

Skirtingai nei kiti maisto produktai, arbūzas virškinamas ne skrandyje, o žarnyne. Todėl sveikos mitybos šalininkai laikosi svarbios taisyklės – arbūzo negalima derinti su kitais produktais, nes ilgainiui tai gali baigtis skrandžio skausmu ir net gastritu.

Arbūzas – vertingas natūralus vaistas sergant cistitu, pielonefritu. Jis puikiai pašalina iš organizmo druskų perteklių. Naudingas jis ir sergant podagra, artritu, o vartojant saikingai – net ir sergant diabetu. Beje, arbūzą rekomenduojama valgyti ir pajutus pagirių simptomus – jame esantys šarminiai junginiai neutralizuoja abstinencijos sindromą.

Suvalgius net ir visai nedaug šios uogos galima apgauti skrandį laikantis dietos – taip bus lengviau pakentėti iki kito valgio.

Deja, arbūzo žievė tarsi kempinė sugeria visas ant jo patenkančias medžiagas. Kenksmingus chemikalus – taip pat. Taigi verčiau atsisakyti pagundos pirkti šių milžiniškų uogų arti judrių kelių, verčiau įsigyti parduodamus turgavietėse ar parduotuvėse. Beje, saugiau nepirkti ir perpjautų arbūzų – jo minkštime greitai dauginasi bakterijos, o ar pardavėjo peilis buvo idealiai švarus, lieka neaišku.

Renkantis arbūzą įsidėmėkite šiuos prinokusios uogos požymius:

• Žievės dryžiai turi būti aiškiai kontrastingi. Ryškūs tamsūs ir šviesūs dryžiai parodo, kad arbūzas nuskintas jau prinokęs, o ne dirbtinai nokintas patalpoje.

• Jei ant žievės matyti geltona dėmelė – tai taip pat požymis, kad arbūzas noko lysvėje.

• Net lengvai ranka patapšnojus prinokusį arbūzą jis šiek tiek rezonuoja – prinokusio arbūzo minkštime gausu mikroertmių.

Šaldytuve neperpjautas arbūzas gali būti laikomas iki 2 savaičių. Supjaustytą teks suvalgyti per kelias dienas.

Beje, jei įdomu, ar arbūzą auginant nenaudota daug chemikalų, pamėginkite jo minkštimo gabalėlį sutrinti stiklinėje vandens. Nuo „švaraus“ arbūzo vanduo tik susidrums, o nuo chemiškai apdoroto nusidažys ryškia raudona spalva.

Parengė L.ŽUKAITĖ
"Sekundė"
http://www.sveikatossodas.lt/


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!

Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Filemonas, Sikstas, Rimkantas, Girmantė, Odeta.

Pasveikink!

Anekdotas

Ligoni, pabuskit! Laikas gerti migdomuosius.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą