Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Straipsniai


Alkoholiniai gėrimai

2008-07-10 15:53:19

Ramunė Baranauskienė
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė

Alkoholiniai gėrimai – gėrimai, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 1,2 procento (alaus – didesnė kaip 0,5 procento).

Spiritiniai gėrimai - alkoholiniai gėrimai, kurių etilo alkoholio koncentracija yra ne mažesnė kaip 15 tūrio proc., išskyrus kiaušinių likerį.

Alus – gėrimas, kuriame visas jame esantis etilo alkoholis ir visas anglies dioksidas ar jo dalis susidaro fermentuojant alaus misą alaus mielėmis. Etilo alkoholio koncentracija jame yra didesnė kaip 0,5 tūrio proc.

Pagal naudojamas žaliavas ir gamybos ypatumus alus skirstomas į kategorijas: alus, specialios technologijos alus ir kaimiškas alus.

Alus - gaminamas iš miežių salyklo, vandens, apynių produktų, nesalyklinių žaliavų, fermentuojant alaus misą alaus mielėmis. Po fermentavimo ir nokinimo iš alaus pusgaminio atskiriamos mielės.

Specialios technologijos alus - gaminamas iš įvairių rūšių salyklo ar jų mišinių, vandens, apynių produktų ir nesalyklinių žaliavų, fermentuojant alaus misą alaus mielėmis. Kvietinis alus - gaminamas, naudojant ne mažiau kaip 40 proc. kviečių salyklo nuo bendrojo salyklinių medžiagų kiekio, fermentuojant alaus misą viršutinio rūgimo alaus mielėmis; po fermentavimo ir nokinimo alus gali būti filtruojamas.

Kaimiškas alus - gaminamas iš miežių salyklo, virinto vandens ir apynių produktų, fermentuojant neskaidrintą (specialiai neatskyrus baltymų) alaus misą alaus mielėmis. Kaimiškas alus nefiltruojamas.

Alkoholinis kokteilis - alkoholinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 1,2 ir ne daugiau kaip 15 tūrio proc. etilo alkoholio. Į jį gali būti pridėta rektifikuoto maistinio etilo alkoholio, alkoholinių gėrimų, alkoholinių gėrimų gamybos pusgaminių, vandens ir kitų alkoholinių gėrimų gamybai leidžiamų naudoti žaliavų, medžiagų ir maisto priedų.

Midus ir spiritiniai gėrimai, pagaminti iš midaus
Midus – alkoholinis gėrimas, gaunamas fermentuojant midaus misą su augalinių žaliavų priedu iki 4–16 tūrio proc. alkoholio koncentracijos, kuriam būdingos panaudotų žaliavų juslinės savybės ir aiškus medaus skonis bei aromatas.

Midaus nektaras – spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 22 tūrio proc. etilo alkoholio ir kuris gaminamas aromatizuojant midaus pusgaminį, midaus distiliatą ir maistinį rektifikuotą etilo alkoholį natūraliomis kvapiosiomis medžiagomis arba kvapiųjų medžiagų preparatais. Midaus nektarams būdingos panaudotų žaliavų juslinės savybės, aiškus medaus skonis ir aromatas. Midaus nektarai saldinami tik medumi. Midaus nektare midaus pusgaminio turi būti ne mažiau kaip 40 proc.

Midaus balzamas – spiritinis gėrimas, kuriame etilo alkoholio koncentracija yra ne mažesnė kaip 35 tūrio proc., kuris gaminamas iš midaus distiliato ir pasižymi savitu, dažniausiai karčiu skoniu, gaunamu aromatizuojant midaus distiliatą eteringųjų ir prieskoninių aromatinių žaliavų ekstraktais ir natūraliomis vaisių–uogų sultimis. Gaminant balzamus gali būti naudojami aromatinių bei prieskoninių augalų eteriniai aliejai. Midaus balzamai saldinami tik medumi.

Sidras
Sidras – alkoholinis gėrimas, gaunamas iš dalies arba visiškai fermentuojant šviežias obuolių sultis ar šviežių obuolių ir kriaušių sulčių mišinį, ar koncentruotas obuolių sultis, ar koncentruotų obuolių ir kriaušių sulčių mišinį, ar mišinį iš tokių šviežių ir koncentruotų sulčių, pridedant arba nepridedant cukrų ir/ar geriamojo vandens.

Kriaušių sidras – alkoholinis gėrimas, gaunamas iš dalies arba visiškai fermentuojant šviežias kriaušių sultis ar šviežių kriaušių ir obuolių sulčių mišinį, ar koncentruotas kriaušių sultis, ar koncentruotų kriaušių ir obuolių sulčių mišinį, ar mišinį iš tokių šviežių ir koncentruotų sulčių, pridedant arba nepridedant cukrų ir/ar geriamojo vandens.

Aromatizuotas sidras – sidras, aromatizuotas kitomis nei obuolių skonio kvapiosiomis medžiagomis ar kitomis nei obuolių sultimis, nuspalvintas arba nenuspalvintas leistinais dažikliais.

Aromatizuotas kriaušių sidras – kriaušių sidras, aromatizuotas kitomis nei kriaušių skonio kvapiosiomis medžiagomis ar kitomis nei kriaušių sultimis, nuspalvintas arba nenuspalvintas leistinais dažikliais.

Putojantis sidras/kriaušių sidras – sidras/kriaušių sidras, kuriame visas anglies dioksidas susidaro antrinio fermentavimo procese.

Putojantis aromatizuotas sidras/kriaušių sidras – aromatizuotas sidras/kriaušių sidras, kuriame visas anglies dioksidas susidaro antrinio fermentavimo procese.

Gazuotas sidras/kriaušių sidras – sidras/kriaušių sidras dirbtinai prisotintas anglies dioksido.

Gazuotas aromatizuotas sidras/kriaušių sidras – aromatizuotas sidras/kriaušių sidras dirbtinai prisotintas anglies dioksido.

 

www.vet.lt


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Ir/ar ( 2009-02-10 21:56:29 )
aromatizuotas, spirituotas sidras gali atsirasti tik nesveikoje galvoje ir/ar maž-ai mokslų ragavusiai veterinarei
Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Rėmėjai

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Aleksas, Magdalena, Darius, Girėnas, Vaiga.

Pasveikink!

Anekdotas

- Kaip tau sekasi darbas?
- Geriau neklausk! Viršininkas nori, kad dirbtume už tris… Dar
gerai, kad esame penkiese.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą