Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Naujienos


Sauja vyšnių geriau nei aspirinas

2011-08-12 12:54:32

Receptai

Pasaulyje priskaičiuojama apie 130 vyšnių veislių. Viena iš seniausių laikoma kiniška vyšnia, kuri ir dabar yra auginama Japonijoje ir Kinijoje kaip dekoratyvusis augalas. Lietuvoje vyšnios auginamos labai seniai, tačiau kada tiksliai jos atkeliavo į mūsų kraštą ir čia paplito, nežinoma. Istorinėje literatūroje yra faktų, kad vyšnių kauliukų buvo rasta piliakalniuose. Senojoje lietuvių religijoje ir mitologijoje vyšnių sodas turėjo šventumo aurą.


Beje, lietuviai turėjo ir savą pagonišką vyšnių dievą Kirnį — senovės lietuvių mitologijoje globojusį vyšnias ir vyšnių medžius.  Šiuo metu mums geriausiai žinoma paprastoji vyšnia. Žydi gegužės pirmojoje pusėje ir būna ateinančio pavasario pranašės. Uogos sunoksta vidurvasarį ir džiugina mus iki rugpjūčio.


Vyšnių sezonas - neilgas, tad dabar pats metas pasimėgauti šių uogų skoniu ir gauti naudos: jose daug organinių rūgščių, karotino, vitamino C, folio rūgšties, o raudonasis uogų pigmentas veikia kaip antioksidantas, t.y. stiprina imunitetą, mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Pasak mokslininkų, 35 suvalgytos vyšnios skausmą malšina efektyviau nei aspirinas, nes jose esantys antocianinai (augaliniai pigmentai) slopina fermentų, sukeliančių uždegiminius procesus, veiklą. Tačiau pagrindinis šių uogų turtas - kumarinai, medžiagos reikalingos organizmo tonusui palaikyti. Šių medžiagų kiekiu vyšnios nusileidžia tik raudoniesiems serbentams, avietėms ir granatams. Būtent todėl šių uogų turėtų valgyti nusilpę arba po ligos sveikstantys žmonės.


Vyšnių uogos - tikras džiaugsmas gurmanams. Jos tinka ne tik desertams ar pyragams gardinti. Jų sultys laikomos vienu geriausių padažų, tinkančių prie šašlyko, avienos ar kitos riebios mėsos patiekalų. Vyšnios valgomos šviežios, džiovintos, konservuotos. Iš jų daromi kompotai, uogienė, sirupai, ekstraktai, saldainiai, trauktinė, užpilai, vynai, vaisvandeniai.


Atsargos žiemai


Štai keletas receptų, pagal kuriuos galėsite pasigaminti įvairiausias uogienes ir kompotus žiemai.


Marinuotos vyšnios


2 l vyšnių su koteliais, 6 kvapieji pipirai, 6 gvazdikėliai, 4 gabalėliai cinamono žievės.


Marinatui: 300 ml vandens, 50 ml 9 proc. acto, 150 g cukraus.


Į 0,5 l talpos stiklainius dėkite po 2 pipirus, gvazdikėlius ir gabalėlį cinamono žievės. Apgremžkite ir truputį patrumpinkite vyšnių kotelius, uogas sudėkite į stiklainius ir užpilkite išvirtu ir pravėsusiu marinatu. Kaitinkite 85°C temperatūroje 15 min. Sandariai uždarykite.


Vyšnios savo sultyse be cukraus


Vyšnias be kauliukų talpiai, šiek tiek paslėgdami sudėkite į stiklainius. Kaitinkite 85°C temperatūroje 0,5 l talpos stiklainius 25 min., o 1 l - 30 min. Sandariai uždarykite. Laikykite vėsioje vietoje.


Trintos vyšnios su cukrumi


3 kg vyšnių be kauliukų.


Sirupui: 2 l vandens, 1,5 kg cukraus.


Išėmę kauliukus vyšnias pertrinkite per tinklelį. Išvirkite sirupą ir jį supilkite į sutrintas vyšnias. Šią masę pilkite į 1 l stiklainius ir pridengę dangteliais kaitinkite apie 40 min. Iš karto sandariai uždarykite. 


Vyšnių uogienė


2 kg vyšnių, 2,5 kg cukraus.


Išėmę kauliukus vyšnias apibarstykite cukrumi ir palaikykite 4-6 val. Tada uogas užvirinkite ir nukėlę nuo ugnies palikite 4 val. Taip kartokite 4 kartus. Virdami paskutinį kartą nugraibykite putas. Karštą uogienę supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.


Vyšnių uogienė su aviečių sultimis


4 l vyšnių be kauliukų, 2 l aviečių sulčių, 1,5 stiklinės vandens, 2 kg cukraus.


Iš sulčių, vandens ir cukraus išvirkite sirupą. Suberkite vyšnias ir virkite, kol vyšnios taps skaidrios ir blizgančios. Karštą uogienę supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.


Vyšnios meduje


1 kg vyšnių be kauliukų, 200 g medaus.


Išėmę kauliukus vyšnias sudėkite į paruoštus stiklainius ir užpilkite truputį pašildytu suskystėjusiu medumi. Kaitinkite 90°C temperatūroje apie 20 min. Tuoj pat sandariai uždarykite.


Vyšnių uogienė su graikiniais riešutais ir medumi


1 kg vyšnių be kauliukų, 1 kg medaus, 1 stiklinė graikinių riešutų branduolių, 1 stiklinė vandens.


Pakaitinkite vandenį ir medų. Suberkite vyšnias ir virkite ant nedidelės ugnies, kol uogos nugrims į dugną. Baigdami virti suberkite riešutus. Uogienę išpilstykite į stiklainius ir uždarykite.


Vyšnių kompotas


3 kg vyšnių, 700 g cukraus, 2 l vandens.


Nuplautas vyšnias suberkite į stiklainius. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą ir užpilkite jį ant vyšnių. Kaitinkite 1 l talpos stiklainius 85°C temperatūroje 25 min. Sandariai uždarykite.


 


balsas.lt


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!

Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Adalbertas, Jurgis, Daugaudas, Vygailė, Jurgita, Jurga.

Pasveikink!

Anekdotas

- Daktare, man skrandį skauda...
- Geriate?
- Geriu, bet nepadeda...

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą