Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Naujienos


Priežastys dėl kurių pelija duonos gaminiai

2010-08-19 07:18:05

Receptai

Kodėl batonas ir duona per 2--3 dienas sužiedėja, atsiranda žalsvos dėmės ir pelėsio kvapas? Batonas ir brangus, ir pigesnis, bet supelija dažnai net neišpakuotas. Laikome medinėse duondėžėse -- gal reikia išpakuoti ir laikyti šaldytuve, bet tuomet jie sudžius? (Skaitytoja Irena Karalkevičienė)


KTU maisto instituto Mikrobiologijos mokslo laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Irena Mačionienė:


Batono pelijimas dažniausiai pasitaikantis duonos gedimas, kurį sukelia mikroskopiniai grybai, patekę ant iškepto duonos gaminio iš oro su dulkėmis. Nors duonos kepimo temperatūros pakanka mikroskopinių grybų sporoms sunaikinti, duonos gaminys gali būti pakartotinai užkrėstas aušinant, imant rankomis, nuo transportavimo įrenginių, pakuojant, nešvarių pjaustymo mašinų.


Mikroskopiniams grybams augti palanki temperatūra - 20 -25 °C. Jiems puikios sąlygos augti, kai ant gaminio paviršiaus kondensuojasi drėgmė. Gamybinio proceso metu karšti duonos gaminiai ataušinami, po to supakuojami, o pastaruoju metu ant duonos gaminių pakuočių yra skylutės – tai padeda pasišalinti drėgmei.


Ypač gerai mikroskopiniai grybai auga įvairiose plutos įtrūkimuose, plyšiuose. Ant nepažeistos plutos auga sunkiau, nes pluta sausesnė nei minkštimas. Jie veisiasi tuomet, kai duonos gaminio plutos drėgnis didesnis kaip  20 procentų.


Užterštos pjaustymo mašinos, drėgmė pakuojant produktą, batono laikymas šiltoje ir drėgnoje vietoje – tai sąlygos mikroskopiniams grybams veistis. Pelėjimas prasideda esant per dideliaim duonos gaminio drėgniui, per ilgam gaminių laikymui.


Duonos gaminius laikyti patariama sausoje, vėsioje vietoje. Tai gali būti duoninė ar spintelė. Geriau laikyti maišelyje, kurį kas dvi dienas reikia keisti. Reikia prižiūrėti duoninę, jei joje buvo supelijusio duonos gaminio, tai ji gali būti užteršta mikroskopinių grybų sporomis. Kovoti su mikroskopinias grybais sudėtinga.


Patartina pirkti neraikytą batoną ir tokį kiekį, kad suvartotume per porą dienų.


Kai kurios  mikroskopinių grybų rūšys gali gaminti mikotoksinus. Todėl pradėjusį pelyti batoną geriau išmesti, o ne apipjaustyti ir suvalgyti.


 


diena.lt


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!

Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Rėmėjai

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Gomantas, Eibartė, Honorijus, Alberta, Norgaudas, Girenė, Honoratas, Tomas.

Pasveikink!

Anekdotas

Kai su nepaaiškinamu susiduria mistikas, jis kalba apie Dievą. Kai su nepaaiškinamu susiduria mokslininkas, jis kalba apie finansavimą.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą