Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Naujienos


Kai maistas sargdina

2009-04-15 12:29:26

Receptai

Virškinimo sutrikimai, galvos skausmas, dusulys, ruplės ant odos - tai tik keletas simptomų, kuriuos patiria žmonės, suvalgę tam tikrų maisto produktų, kurių jų organizmas netoleruoja.


Simptomai yra panašūs į alergijos, tačiau organizme vyksta kitokie procesai. Priešingai nei alergijos atveju, čia nedalyvauja imuninė sistema, tiesiog organizmui trūksta tam tikrų maisto komponentų virškinimui reikalingų fermentų arba jų gaminama per mažai. Diagnozės pagrindas - išsamus pokalbis su gydytoju ir įvairūs testai. Priklausomai nuo to, ar didelis yra fermentų trūkumas, tenka daugiau ar mažiau atsisakyti netoleruojamo maisto. Laimė, mažais kiekiais jo galima valgyti ir toliau.


Fruktozės netoleravimas


Šiandien kas trečias žmogus bent retkarčiais viduriuoja ar patiria kitokių virškinimo sutrikimų būtent dėl fruktozės. Priežastis yra pernelyg didelis suvartojamo cukraus kiekis. Fruktozės yra ne tik daugelyje vaisių ir kai kuriose daržovėse, meduje, sultyse arba saldumynuose, bet ir daugybėje gatavų gaminių. “Tikrojo” netoleravimo atveju cukraus reikia griežtai vengti. Kad gautumėte pakankamai vitaminų, valgykite daugiau grūdų ir daržovių, kuriose nėra fruktozės.


Laktozės netoleravimas


Iki 15 proc. žmonių netoleruoja pieno. Dėl to yra kaltas laktazės trūkumas - šis fermentas yra būtinas, kad organizmas galėtų virškinti pieno cukrų (laktozę). Kai fermento yra per mažai, laktozę žarnyne perdirba bakterijos, ir dėl to gali pradėti skaudėti pilvą, pūsti vidurius, prasidėti viduriavimas. Laktozės yra karvės piene, saldumynuose, net dešroje, žuvies konservuose ir vaistuose. Tačiau nuo mažų laktozės kiekių sunegaluojama retai, jogurtas, rūgpienis ir sūris paprastai yra virškinami gerai.


Gliuteno netoleravimas


Vis daugiau žmonių netoleruoja javuose esančio baltymo gliuteno. Kraštutinė gliuteno netoleravimo forma yra celiakija, kuria sergant pažeidžiama plonosios žarnos gleivinė, ir žarnynas neperdirba vitaminų, mineralinių medžiagų, angliavandenių ir riebalų, arba perdirba tik iš dalies. Liga gali pasireikšti smarkiu viduriavimu, svorio mažėjimu, mažakraujyste, plaukų slinkimu, edemomis ir net žarnyno augliais. Ypač pavojingi yra kviečiai, rugiai, miežiai, avižos. Sergant celiakija pavojingų produktų būtina griežtai vengti, ir ne tik paūmėjus ligai, bet ir tada, kai simptomai nepasireiškia. Ryžiai, grikiai, kukurūzai, soros, soja yra nepavojingi.


Histamino netoleravimas


Histaminas yra natūrali baltyminė medžiaga, dalyvaujanti daugelyje imuninės sistemos gynybinių reakcijų. Vienam procentui gyventojų jis sukelia netoleravimo reakcijas, pavyzdžiui, galvos skausmą, šleikštulį, niežulį, odos bėrimą, virškinimo ir kvėpavimo sutrikimus, tachikardiją arba kraujospūdžio kritimą. Reakcija pasireiškia tuoj po valgio. Priežastis - išsivystęs fermento DAO trūkumas, dažnai atsirandantis dėl kitų medžiagų netoleravimo.


Histamino daugiausia būna ilgai brandintuose maisto produktuose, bet ne vien juose. Tarkime, jo yra kietuose sūriuose, saliamyje, kumpyje, rūkytoje žuvyje, vyne (ypač raudonajame), šampane, šokolade, špinatuose, raugintuose kopūstuose ir pomidoruose. Alkoholis ir tam tikri vaistai kaip aspirinas gali slopinti fermento DAO aktyvumą ir sukelti negalavimus. Atsisakyti “histamininio” maisto ne visada yra paprasta.


balsas.lt


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!

Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Narcizas, Almantė, Bertoldas, Manvydas.

Pasveikink!

Anekdotas

Elgeta maldaujamai sako poniai:
- Atleiskite, aš jau savaitę nemačiau mėsos!
- Maryte, parodyk jam kotletą!

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą