Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Naujienos


Aštrieji pipirai tirpdo riebalus

2009-09-22 23:37:19

Receptai

Aitriosios uoginės paprikos yra vienos iš tų daržovių, kurios turi didelės koncentracijos sveikatą stiprinančių medžiagų. „Ugniniai“ pipiriukai padeda išlaikyti sveiką cholesterolio lygį ir neleidžia ant arterijų sienelių kauptis riebalams. O kuo jos dar naudingos?


Raudonosios ankštys yra turtingos betakaroteno – vertingojo provitamino A, kuris mūsų organizme tapęs tikruoju vitaminu A, yra atsakingas už sveikas akis ir gleivinę, apsaugą nuo infekcijų ir ląstelių gyvybingumą. Kad organizmas galėtų provitaminą paversti tikruoju vitaminu, jam reikia nesočiųjų riebalų rūgščių.


Švelnaus ar aštraus skonio, šviežiose ankštinių šeimos ankštyse yra bent tris keturis daugiau vitamino C, nei tokio pat svorio citrusiniuose vaisiuose.


Uoginėse paprikose esantis kapsaicinas skystina kraują. Taip pat jis pasižymi apsauga nuo galimų uždegimų. Mokslininkai teigia, kad kepenyse ši medžiaga paverčiama junginiu, kuris neutralizuoja laisvuosius radikalus. Manoma, kad valgyje esantis kapsaicinas bent 25% pagreitina medžiagų apykaitą. Būtent taip moksliškai vadinamas kalorijų deginimas.


Iš mikroelementų pirmiausia reiktų paminėti  skysčių apykaitą reguliuojantį kalį. Uoginėse paprikose taip pat gausu ir baltymų apykaitai būtino vitamino B6, vitaminų B1, B2, B12. Tai vienintelė daržovių rūšis, kurioje tikrai gausu vitamino P, kuris palaiko kraujagyslių tonusą.


Kada mes suvalgome aštriais prieskoniais pagardintą patiekalą, mūsų organizmas išskiria euforiją sukeliančius endorfinus. Aštrumas taip pat prisideda prie mūsų žvalumo ir darbingumo.


Suvalgius uoginės paprikos, pagerėja cholesterolio bei riebalų perdirbimas. Kapsaicinas (būtent jis lemia ugnines savybes) dvejopai prisideda mažinant cholesterolio lygį. Jam veikiant organizmas pasisavina mažiau cholesterolio, todėl didžioji jo dalis tiesiog pašalinama, be to, jis suaktyvina enzimus, kurie kepenyse skaido riebalus.


Aitrioji paprika turi antiseptinių savybių, skatina medžiagų apykaitą, todėl gelbsti kovoje su viršsvoriu. Toms, kurios nori sulieknėti, rekomenduojama išbandyti Taivanio ir Indijos virtuvių patiekalus, kuriuose gausu kapsaicino.


Dėmesio: pats geriausias paprikų sukelto gaisro gesintojas yra pienas, teisingiau - kazeinas (pieno baltymas). Taip pat burnoje galite palaikyti sušaldyto jogurto ar ledų.


balsas.lt


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

skeptiska ( 2011-04-01 20:01:59 )
Ne nuo atrumo juk priklauso kuno linijos, o nuo suvalgomo maisto kiekio :D
Undi ( 2010-06-06 09:28:00 )
As valgau pakankamai astriai, bet nesu lieknute...
laura ( 2010-03-13 13:59:17 )
uztai, kad storiuliai nevalgo astriai
aisku ( 2010-02-01 18:27:59 )
turbut delto as tokia kuda, nesveikai daug valgau astrias picas, kai kuda, taip kuda... o reiktu biski priaugt... net nesimato, kad dvieju vaiku mama...
inciukass ( 2009-12-28 22:18:39 )
todel,kad mazai kas megsta ir valgo.as asmeniskai labai megstu,bet del vaiku naudoju retai
to irele ( 2009-12-17 06:34:31 )
nes ne visi megsta astru maista.. bet pati esu pastebejus, kad greiciau virskinasi tai tikrai - uzvalgai kokio kario ir rytoj ryte tualete uztruksi ilgiau :D
irele ( 2009-12-09 19:50:08 )
geras.. tai jei taip padeda,tai kodel tiek daug storuliu pasaulyje?
Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Fidelis, Kantrimas, Gražvyda, Ervina.

Pasveikink!

Anekdotas

Mokytoja: Vaikai, ar žinote Basanavičių, Kudirką, Daukantą,… Neištvėrė Petriukas atsistojo ir sako mokytojai: o ar žinai kas yra Rembo zarembo? Mokytoja: Ne Petriukas: Tai ko su savo hebra gąsdini?

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą